
“Teams en spelers vanaf nu zelf verantwoordelijk voor vervanging scheidsrechters”
Publicatiedatum: 26-08-2024
Nieuwscategorie:
Beste leden, ouders & verzorgers van,
De zomervakantie nadert zijn einde en het nieuwe hockeyseizoen staat alweer bijna voor de deur. Terugkijkend naar de voorgaande seizoenen, dan is de arbitragecommissie druk bezig geweest om voor alle wedstrijden de scheidrechters zo goed mogelijke in te plannen en in goede banen te leiden. Ook nu voor dit seizoen zijn zij druk bezig om de wedstrijden te voorzien van benodigde scheidsrechters, maar daarnaast zijn zij ook drukdoende om een stukje begeleiding voor aankomende en nieuwe scheidrechters vorm te geven. Omdat hier veel tijd en werk mee gemoeid gaat, en zij dit allemaal vrijwillig (naast hun werk, gezin, etc.) doen, willen wij hen zo veel mogelijk ontlasten.
Dit betekent dat we als bestuur samen met de arbitragecommissie nog hard bezig zijn om enkele nieuw gemaakte afspraken, voor de aftrap van het nieuwe seizoen, binnen de club door willen voeren. Een van die gemaakte afspraken willen wij nu graag (via deze weg) bij jullie onder de aandacht brengen, zodat dit hopelijk een positieve vibe zal hebben op het verloop van dit nieuw hockeyseizoen.
Voorgaand seizoen kwam het (helaas) nog regelmatig voor dat geplande scheidrechters het op het laatste moment lieten afweten en dat er ad-hoc andere scheidsrechters geregeld diende te worden om toch de wedstrijd door te laten gaan. Omdat de arbitragecommissie het gehele seizoen drukdoende is om alle wedstrijden (veld en zaal) in te plannen met de benodigde scheidsrechters, willen wij hen daarnaast zo veel mogelijk ontlasten. Sta daarnaast eens stil bij hoe vervelend het wel niet is als dat je zelf op het veld staat om een wedstrijd te spelen, maar de geplande scheidsrechters komen niet opdagen.
Dit is zeker niet wenselijk, juist gezien het feit dat we binnen de club de stelling hanteren dat we het hockeyen in brede zin ‘ met elkaar
’
mogelijk moeten maken. Daarom hebben de arbitragecommissieleden in overleg met het bestuur besloten, om de verantwoording voor het fluiten neer te leggen binnen het team. Dit houdt in dat bij het niet kunnen fluiten, niet alleen het spelende lid (vanaf 15 jaar) welke ingedeeld is om te fluiten, verantwoordelijk is voor vervanging, maar ook zijn of haar gehele team.
Ja, je leest het goed. Het gehele team zal, naast het ingedeelde lid, ook medeverantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van de benodigde scheidsrechters bij de gepland wedstrijden. Wanneer hij of zij dus niet in staat is om zijn of haar fluitbeurt te draaien, dan dient dit zowel binnen zijn of haar eigen team opgelost worden of daarbuiten. Hoe dit binnen het team of daarbuiten wordt geregeld is aan de persoon/ het team zelf. Zij dienen hier zelf afspraken over maken.
Om deze maatregel enigszins te kunnen borgen hanteren we vanaf het begin van dit seizoen dus de volgende stelregel:
“Wanneer het betreffende lid en/ of bijbehorend team twee (2) keer een geplande fluitbeurt laat afweten (dus geen vervanging geregeld/ niet verschijnen tijdens de wedstrijd), dan zal er bij de volgende geplande wedstrijd van dit betreffende team, door de arbitragecommissie geen scheidsrechters ingepland worden. Deze stelregel blijft gedurende het gehele seizoen van kracht en zal zich elke keer (wanneer een gepland lid en/ of bijbehorend team twee (2) keer een fluitbeurt laat afweten) opnieuw herhalen”
Staan we er dan zo zwart-wit in? Ons antwoord is “Ja”.
En zijn er dan geen uitzonderingen? “Nee in principe niet!”
Zolang elk spelend lid zijn of haar geplande fluitbeurt vervult, dat betekent dit dat elk lid (vanaf 15 jaar en ouder) 1 tot 2 keer per seizoen een wedstrijd hoeft te fluiten.
Natuurlijk is het mogelijk om (direct na berichtgeving van jouw ingeplande fluitbeurt of om minimaal 2 weken van tevoren) via de mail contact op te nemen met de arbitragecommissie, wanneer je van mening bent dat je er alles aan gedaan hebt om vervanging te regelen voor jouw fluitbeurt. Alleen zullen zij bij hoge uitzondering (samen met jou) opzoek gaan naar een oplossing.
Bij andere clubs (zoals o.a. Zevenaar) is gebleken dat het hanteren van deze maatregel een positieve uitwerking heeft op de aanwezigheid van de benodigde scheidsrechters bij de geplande wedstrijden. Daarnaast hopen we hiermee dat de betrokkenheid van al onze leden m.b.t. het fluiten van hun wedstrijden wordt vergroot, het fluiten een positieve bijdrage zal leveren aan het spelplezier op onze velden en dat alle geplande wedstrijden gewaarborgd kunnen worden.
We weten dat er nog veel werk verricht dient te worden om alles rondom de arbitrage tot een succes te maken. Wij denken dat dit een eerste mooie stap is om zo de perikelen rondom de ingeplande scheidsrechters te kunnen ondervangen, waarbij de arbitragecommissie daarnaast ook nog de tijd en de ruimte krijgt om naast het plannen van de scheidrechters ook de aangekondigde begeleiding (zie nieuwsbrief arbitrage 1) inhoudelijk vorm te kunnen geven.
Heb je ideeën of tips? Hetzij omtrent deze nieuwsbrief, of m.b.t. een ander onderwerp binnen de arbitrage, dan zijn deze natuurlijk van harte welkom op onderstaand mailadres.
Met vriendelijke groet,
Bestuur MHC Dieren
Hockeyzaken organisatorisch
&
Arbitragecommissie